Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği kademeli emeklilik düzenlemesinde gözler yeniden Ankara’ya çevrildi. Özellikle EYT kapsamı dışında kalan ve sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan vatandaşlar, yaş ve prim şartlarının yeniden düzenlenip düzenlenmeyeceğini merak ediyor.
TBMM kayıtlarında kademeli emekliliğe ilişkin bir kanun teklifi bulunmasına rağmen, 27 Ağustos 2026 itibarıyla düzenlemeyi yürürlüğe koyan yeni bir yasa Resmî Gazete’de yayımlanmış değil.
Bu nedenle sosyal medyada dolaşan “erken emeklilik yasası çıktı” veya “kademeli emeklilik başladı” şeklindeki paylaşımların kesinleşmiş bilgi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.
TBMM’DE KADEMELİ EMEKLİLİK TEKLİFİ BULUNUYOR
Kademeli emeklilik tartışmalarının temelinde, EYT düzenlemesinden yararlanamayan çalışanların yaşadığı emeklilik şartı farkı bulunuyor.
TBMM’nin resmi kanun teklifi kayıtlarında, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigorta başlangıcı bulunan kişilerin yaş ve prim şartlarının kademeli şekilde düzenlenmesini amaçlayan bir teklif yer alıyor.
“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlıklı düzenlemenin 5 Aralık 2024 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulduğu ve son durumunun “Komisyonda” olduğu belirtiliyor.
YASA HENÜZ YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ
Bir kanun teklifinin TBMM’ye sunulması, düzenlemenin yürürlüğe girdiği anlamına gelmiyor.
Teklifin önce ilgili komisyonda görüşülmesi, ardından Genel Kurul gündemine gelmesi ve kabul edilmesi gerekiyor. Sonrasında ise yürürlüğe girebilmesi için Resmî Gazete’de yayımlanması şart.
Bu süreç tamamlanmadığı için şu anda kademeli emeklilik kapsamında yürürlüğe girmiş yeni bir yaş veya prim sistemi bulunmuyor.
45 YAŞ, 47 YAŞ VE 7 BİN GÜN İDDİALARINA DİKKAT
Sosyal medyada zaman zaman 45 yaş, 47 yaş, 7 bin gün veya 7 bin 200 gün gibi rakamlar dolaşıma giriyor.
Ancak bu rakamların herkes için kesinleşmiş yeni emeklilik şartları olduğu söylenemez.
Yeni bir yasa kabul edilmeden sigorta başlangıç tarihine göre kesin bir kademeli emeklilik tablosunun yürürlüğe girdiğini söylemek mümkün değil.
ERKEN EMEKLİLİK YASASI ÇIKTI MI?
Bu sorunun yanıtı şu aşamada hayır.
Ağustos 2026 itibarıyla kademeli emekliliği yürürlüğe koyan yeni bir yasa bulunmuyor.
TBMM’de teklif bulunması ve siyasi partilerin konuyu gündeme taşıması, tek başına düzenlemenin yasalaştığı anlamına gelmiyor.
3600 EK GÖSTERGE İLE AYNI DÜZENLEME DEĞİL
Kademeli emeklilikle birlikte son dönemde 3600 ek gösterge konusu da sıkça gündeme geliyor.
Ancak bu iki başlık birbirinden farklı düzenlemeleri ifade ediyor.
3600 ek gösterge, kamu görevlilerinin maaş, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi gibi mali haklarını ilgilendirirken, kademeli emeklilik sigorta başlangıç tarihine göre yaş ve prim şartlarının yeniden düzenlenmesini kapsıyor.
Bu nedenle iki konunun aynı torba yasa içerisinde kesinleştiği yönündeki iddialara da temkinli yaklaşılması gerekiyor.
MİLYONLARIN GÖZÜ ANKARA’DA
Kademeli emeklilik başlığının yeniden gündeme gelmesinde EYT dışında kalan çalışanların talepleri etkili oluyor.
Bağ-Kur prim günü, staj ve çıraklık başlangıcı, 3600 ek gösterge ve farklı sosyal güvenlik düzenlemelerinin aynı dönemde tartışılması da erken emeklilik beklentisini artırıyor.
Ancak mevcut durumda milyonlarca çalışanın merak ettiği “Kimler yararlanacak?”, “Yaş şartı kaç olacak?” ve “Prim günü düşecek mi?” sorularının kesinleşmiş bir cevabı bulunmuyor.
SON DURUM NE?
Kademeli emeklilikte doğrulanabilen mevcut tabloya göre TBMM’de bir kanun teklifi bulunuyor ve teklif komisyonda bekliyor.
Buna karşılık, Ağustos 2026 itibarıyla düzenlemeyi yürürlüğe sokan yeni bir kanun bulunmuyor.
Önümüzdeki süreçte teklifin komisyonda görüşülmesi, Genel Kurul gündemine alınması veya hükümet tarafından farklı bir sosyal güvenlik düzenlemesi hazırlanması halinde süreç değişebilir.
Bu nedenle vatandaşların resmi açıklamaları, TBMM kayıtlarını ve Resmî Gazete’de yayımlanacak düzenlemeleri takip etmesi önem taşıyor.
Next




