TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Türk turizm endüstrisinin 2023 yılının ilk yarısında duraklama süreci yaşadığını belirtirken, haziran ayından itibaren yeniden bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Narin, bu yıl turizm gelirlerinin yaklaşık 63 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) başkanı olarak, sektördeki turist sayılarındaki artışın dikkate değer olduğunu vurgulayan Narin, gözlemlenen genel durumu iyimser bulduğunu dile getirdi.

İlk Yarının Zorlukları
Oya Narin, yılın ilk altı ayında sektörü değerlendirdiğinde, ocak ayının başlangıcında özellikle olumlu bir atmosferin hâkim olduğunu ifade etti. Ancak, sonrasında dünya çapındaki gelişmelerin, örneğin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın etkileri gibi, Türkiye'nin turizminde bir takım aksaklıklara yol açtığını aktardı. Bu tür uluslararası krizlerin, ülkenin turizm potansiyelini tehdit ettiğini belirten Narin, haziran ayı itibarıyla bu olumsuz sürecin son bulduğunu ve sektörün tekrar canlandığını vurguladı. Narin, geleceğe dair umut dolu bir perspektif sunduğunu ekleyerek, turizm sektöründeki büyümenin devam edeceğine inandığını ifade etti.
Gelecek İçin Umut Verici Görünümler
Narin, haziran ayıyla birlikte sektördeki toparlanma sürecinin hız kazandığını ve Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının artış göstermeye başladığını belirtti. Sektördeki bu iyileşmenin, turizm gelirlerinin de artmasına zemin hazırladığına işaret etti. Narin, Türkiye'nin sunduğu geniş yelpazedeki turizm olanaklarıyla birlikte, ziyaretçilerine benzersiz deneyimler yaşatmaya devam edeceğini ifade etti. Bu durumun, Türkiye'nin markasını da güçlendireceğine dikkat çekerek, turizmde sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için atılması gereken adımları da sıraladı. Oya Narin, sektörün geleceği açısından oldukça umutlu bir tablo çizdi ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin turizmdeki konumunu daha da güçlendireceğini savundu.
Narin, ikinci çeyrek döneminde güçlü bir toparlanma gözlemlediklerini vurgulayarak, önceki yıl elde edilen 61 milyar dolarlık turizm gelirlerinin bu yıl da değişim göstermeden, 63 milyar dolara ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Türk turizm sektörünün dünya genelindeki büyüme oranlarıyla kıyaslandığında, 10 yılda elde edilen yüzde 90’lık büyümenin oldukça başarılı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bu durum, sektörün rekabet gücünü artırmakta ve global pazardaki konumunu güçlendirmekte önemli bir etken olarak öne çıkıyor.
İkinci Çeyrekteki Güçlü Toparlanma
Narin, Türkiye turizminin ikinci çeyrekte göstermiş olduğu güçlü toparlanma sürecine işaret ediyor. Önceki yıl 61 milyar dolara ulaşan turizm gelirlerinin bu yıl değişim göstermeden 63 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Bu başarı, Türk turizm sektörünün son on yılda gerçekleştirmiş olduğu yüzde 90 oranında bir büyüme ile destekleniyor. Narin, bu büyümenin, sektördeki rekabet tazminatının arttığı gibi, global pazardaki yerimizin de daha sağlam hale geldiğini belirtiyor. Özellikle dünya genelinde gelişen turizm pazarlarında Türk turizminin sürekli ilerleme göstermesi, sektörel canlılığın ve dönüşümün bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Turizm Sektöründeki Başarılar ve İfsatlar
Türk turizm sektörü, sadece yıllık gelir hedefleriyle değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik açıdan da önemli başarılar elde etmektedir. Narin, bölgesel gezgin sayılarında kaydedilen artışın Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirdiğini ifade etti. Yerli ve yabancı yatırımcılar arasında artan ilgi, Türk turizminin sağladığı bu ilerleme ile kaynaşmakta ve sektörde güven oluşturmaktadır. Narin, “Sektör olarak başarımızla iftihar ediyoruz” diyerek Türk turizminin global ölçekteki rekabet gücüne dikkat çekiyor. Bu durum, yalnızca ekonomik kazançlarla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sosyal yapı üzerindeki etkileriyle de kendini göstermektedir. Türkiye’de artan turist sayısı, yerel ekonomilerin canlanmasına ve çeşitli alanlarda yeni iş imkanlarının oluşmasına katkı sağlamaktadır.
 
                         
                                                 
       
     
                       
                       
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    